Skip to main content

3. Maak zelf het verschil

De ontwikkeling van een kind wordt in sterke mate bepaald door de omstandigheden waarin het opgroeit. Als docent kun je veel betekenen voor een kind! Je hoeft het probleem niet op te lossen. Je maakt al een verschil voor Saskia door haar extra aandacht te geven en er voor haar te zijn. Oprechte aandacht van volwassenen vergroot de veerkracht van kinderen en vermindert (effecten van) stress. Denk eens aan onderstaande kleine gebaren:

  • Geef complimenten en persoonlijke aandacht aan het kind bijv. complimentjes over wat ze aan hebben of wat goed gaat. Dat geeft het kind het gevoel dat hij/zij er mag zijn, ertoe doet en deel uitmaakt van een groter geheel.
  • Maak gebruik van waar een kind goed in is: laat het kind iets voordoen of helpen.
  • Geef eens wat extra aandacht in de vorm van bijvoorbeeld een luisterend oor, een schouderklopje of knipoog.
  • Help ouders om in hun eigen woorden, op het niveau van hun kind, uit te leggen wat er aan de hand is.
  • Stimuleer het hebben van vertrouwenspersonen voor kinderen.
  • Onderzoek samen hoe de kinderen en/of ouders ontlast kunnen worden. Wie in de directe omgeving van het gezin kan een vertrouwenspersoon zijn voor de kinderen? Bij wie mag het kind na schooltijd spelen? Vragen die ouders kunnen helpen om te bedenken wie sociale steun zou kunnen bieden zijn bijvoorbeeld: welke mensen om jullie heen vinden het belangrijk dat het goed gaat met jullie kind? Bij wie kun je terecht voor praktische hulp, troost en steun? Hoe zou je deze persoon kunnen vragen om je hierbij te helpen?