Skip to main content

Professionele hulp in de regio

Soms is een beetje aandacht geven al genoeg. En als dat niet zo is, vind je hier de gegevens van alle
professionele jeugdhulpverleningsorganisaties in de regio. Zo sta je er ook als volwassene nooit alleen voor.
Weet dat er een heleboel professionals zijn om bij te springen als het nodig is.
Voel je daardoor gesterkt om te zeggen: ik maak het verschil voor een kind!

Welzijnswerk

Het welzijnswerk in de gemeenten van Midden-Limburg biedt op allerlei manieren hulp aan oud en jong bij het verwezenlijken van hun plannen voor de buurt, maar ook om mee te kunnen doen in de samenleving en de weg te vinden in de wirwar van regelingen en voorzieningen. Het welzijnswerk helpt vooral daar waar mensen het zelf niet georganiseerd krijgen of ook zichzelf niet goed kunnen redden.

In vrijwel alle gemeenten kunnen jeugdigen en hun ouders met vragen bij de welzijnsorganisatie terecht voor hulp door
– Het Jeugd- en jongerenwerk
– Opvoedondersteuning

Werkvelden/diensten van de organisatie

Jongerenwerk
Jongerenwerkers staan jongeren bij tussen de 10 en 23 jaar oud. Soms hebben jongeren vragen over zaken zoals: school, het gezin, en activiteiten in de vrije tijd. Jongerenwerkers luisteren en geven tips om zelf iets te kunnen veranderen. Zij staan naast de jongere in moeilijke tijden en komen op voor hun belangen. Ze stimuleren jongeren ook om actief te zijn in hun eigen wijk, bijvoorbeeld door voor andere jongeren activiteiten te organiseren. Of ze ondersteunen groepen jongeren op straat om hun wensen kenbaar te maken en in gesprek te gaan met volwassenen in hun buurt. Verder werken jongerenwerkers samen met andere organisaties om de toegang naar bijvoorbeeld cultuur, sport , maar ook hulpverlening en werk gemakkelijker te maken.

Kinderwerk
In gemeenten waar Kinderwerk te vinden is, kunnen kinderen van 4 tot 8 jaar in sommige wijken meedoen aan activiteiten in een buurt- of activiteitencentrum. Vrijwilligers voeren vrijwel wekelijks leuke activiteiten uit en organiseren ook grotere activiteiten zoals een Straatspeeldag. De jongerenwerker is meestal in de buurt voor ouders met vragen over hun kind en zij helpen de vrijwilligers om zelf leuke activiteiten te verzinnen en uit te voeren.

Hulp bij opvoeden
Opvoeden gaat meestal goed, maar als ouder heb je soms vragen waar je niet direct een oplossing voor hebt of heb je wat hulp nodig bij praktische dingen, zoals ‘Hoe speel ik met mijn kind? Hoe kan ik de taal verbeteren? Hoe reageer ik op moeilijke en drukke situaties in huis?’
Onze ervaren vrijwilligers en beroepskrachten kunnen ouders hierbij helpen. Ze doen dit soms thuis, soms op school, soms in een groep.

Werkwijze
Kijk bij je eigen gemeente wat de welzijnsorganisatie te bieden heeft.

Jongerenwerk
Jongerenwerkers zijn actief:
• Op straat, meestal in de avonduren
• In jongerencentra, voor ontmoeting en activiteiten
• Daar waar veel jongeren elkaar ontmoeten in de vrije tijd
• Op school
• Op social media
Voor meer informatie over de mogelijkheden en activiteiten kunt u contact opnemen met het jongerenwerk in uw regio. Zie kopje adresgegevens hieronder.

Hulp bij opvoeden
Voor meer informatie over de mogelijkheden van steun in uw regio, kunt u contact opnemen met de welzijnsorganisatie in uw regio. De medewerker van het welzijnswerk zal dan met u bekijken welke vorm van hulp het beste bij uw vraag en wensen past. Zie kopje adresgegevens hieronder.

Adresgegevens
In Midden-Limburg zijn er diverse organisaties die welzijnswerk bieden. Op de verschillende websites staan hun activiteiten en hoe u ze kan bereiken.

Welzijnsorganisaties per gemeenten:
Echt-Susteren: Stichting Menswel, www.Menswel.nl
Leudal: Synthese, www.synthese.nl
Maasgouw: Stichting Menswel, www.Menswel.nl
Roerdalen: Stichting Menswel, www.Menswel.nl
Roermond: Wel.kom, www.welkom.nu
Weert: Punt welzijn, www.puntwelzijn.nl
Nederweert: In deze gemeente wordt gewerkt met regisseurs leefbaarheid. Ze zijn bereikbaar via www.nederweert.nl/indebuurt

Soms is een knuffel alles wat er
nodig is om iemand te helpen!