Skip to main content

Wat kun jij doen? – in coronatijd

Steun vragen is niet altijd makkelijk en lang niet voor iedereen is een ondersteunend netwerk vanzelfsprekend. Vooral in deze rare tijd waarin afstand houden het nieuwe normaal is geworden, kunnen kinderen met zorgen thuis geïsoleerd raken. Wat kun je doen om een kind (of gezin) met zorgen thuis toch te ondersteunen?

  • Houd contact; Stuur bijv. regelmatig een appje, bel op (eventueel via beeldbellen), bel aan de deur en praat met elkaar op minimaal 1,5 meter afstand. Wees creatief. Je kunt bijv. ook een kaartje in de bus doen of de kinderen even mee naar buiten nemen (op 1,5 meter afstand).
  • Vraag hoe het gaat, of het te doen is en of er iets is dat je voor ze kunt doen in deze bijzondere situatie? Vraag door. In veel gezinnen is er nu meer stress. Vraag of dat bij hen ook zo is? Welke dingen zijn nu (extra) moeilijk? Vraag met wie ze nog meer contact hebben? enz.  Het bespreekbaar maken kan misschien spannend zijn, maar als je basishouding is: contact opnemen vanuit zorg voor het kind en naast de ouders willen staan om het samen het voor het kind zo goed mogelijk te maken, dan moet het lukken.
  • Let ook op non-verbale signalen (ook over de telefoon). Geef aan wat je (non-verbaal) aan het kind/ouder merkt (Je klinkt …; Het lijkt of je het moeilijk vindt om hierover te praten? Hoor ik goed dat je moet huilen? enz).

Het belangrijkste is, dat je een kind/gezin laat weten dat het er niet alleen voor staat, ook niet in deze uitzonderlijke situatie. Even contact of hulp aanbieden kan net voor dat kleine beetje verlichting zorgen. Zo maak je ook nu het verschil voor een kind!

Zie hieronder de normale ‘Maak het verschil voor een kind’ tips ‘Wat kun jij doen?’:

Sportclubs – Scouting – Buurtvereniging – Etc.
Peuterspeelzaal – Kinderopvang – Onderwijs – Etc.
Huisarts – Welzijnswerk – Verpleging – Etc.
Buurman – Buurvrouw – Vrienden – Etc.
Broer – Opa – Oma – Tante – Neef – Etc.
Soms is een knuffel alles wat er
nodig is om iemand te helpen!